Zowel het eiwitgehalte als de verteerbaarheid van het gras is afgenomen in de loop van de jaren op KTC De Marke. Dit betekent een afname van de benutting van eiwit en energie uit gras. Traag gras en snelle maïs combineren namelijk slecht in de pens van de koe. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.
Eiwitarmer door lagere N-bemesting
Resultaten van BLGGAgroXpertus geven aan dat de voorjaarskuilen van gras eiwitarmer geworden zijn. Dat is waarschijnlijk een gevolg van lagere N bemesting. Op De Marke is niet alleen het eiwitgehalte, maar ook de verteerbaarheid van gras afgenomen. Dit zet de benutting van eiwit en energie uit gras onder druk. Dit wordt nog versterkt doordat de maïs relatief veel onbestendig zetmeel bevat. Dit zetmeel wordt in de pens van de koe afgebroken, waardoor de pH laag wordt. Deze pens verzuring is vooral ongunstig voor de bacteriën die gras verteren wat de benutting van voedingstoffen uit het gras extra doet afnemen.
Mogelijk krijgt de praktijk in de toekomst ook te maken met slechter verteerbaar gras. Het is dan verstandig de combinatie van dit soort gras met veel onbestendig maïszetmeel te vermijden.
Het volledige verslag van de expertbijeenkomst ‘Ruwvoer’ De Marke is hier te lezen.