De Tweede Kamer wil dat minister Frans Timmermans dinsdag in Brussel tegen de toelating van de teelt van genetisch gemodificeerd mais (Pioneer 1507) stemt. Een motie van die strekking is donderdagavond aangenomen. Dat meldt Boerderij.
De motie van Esther Ouwehand (PvdD) kreeg steun van de gehele Tweede Kamer, uitgezonderd PVV, CDA, VVD en het lid Bontes. Het kabinet wilde geen standpunt innemen, omdat er nog geen inhoudelijk debat in het parlement is gevoerd over de toelating van genetisch gemodificeerde organisemen. Het kabinet was niet van plan om nog voor dinsdag een standpunt in te nemen over de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen.
De Europese Commissie moet een beslissing nemen over de toelating omdat de rechter daartoe opdracht heeft gegeven. Onder meer omdat de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa geen bezwaren ziet tegen de toelating, wil de Europese Commissie de teelt in Europa toestaan. De Europese ministers stemmen daar dinsdag over.
Het kabinet wil zich op dit dossier onthouden van stemming. Hoewel een beperkt aantal lidstaten voor de toelating is, een groter aantal tegen en tenminste vier landen geen standpunt innemen, kan de toelating niet worden tegengehouden. Het maakt niet uit of Nederland voor of tegen is, of zich onthoudt van stemming. In alle gevallen zal de toelating doorgaan, tegen de zin van de Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij.
Minister Timmermans zegde donderdag in debat met de Tweede Kamer toe dat hij er voor zal zorgen dat het in de toekomst niet weer voorkomt dat het kabinet pas een standpunt inneemt over een onderwerp, nadat het besluit daarover in Brussel al gevallen is.
CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt noemde het optreden van het kabinet om het standpunt voortdurend uit te stellen een typische Brussel-shuffle: “het is nog te vroeg, te vroeg – o, ’t is al gebeurd”. Volgens hem versterkt dit het beeld bij het publiek dat Nederland in Brussel niets te vertellen heeft.