De demonstratie grasonderzaaien in Beilen trok op 17 juni ruim 70 belangstellenden. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Agrifirm demonstreerden werktuigen. De bezoekers konden de resultaten van zes machines zien en van de gebruikers, onderzoekers en voorlichters horen wat de voordelen van grasonderzaai zijn boven het verplichte zaaien van winterrogge na de maisoogst.
Om half acht gaf de projectleider van het Drentse project “Grondig Boeren met mais” John Verhoeven de aftrap voor dit evenement. Jos Groten, onderzoeker bij PPO, vertelde vervolgens waarom het onderzaaien van gras een “must” is bij de huidige maisteelt. Daarna was het de beurt aan de veehouders en loonwerkers die met hun machines naar Beilen waren gekomen. De snijmais op het demoperceel was ongeveer 35 cm hoog.
Twee veehouders hadden zelf ieder op hun eigen manier een combinatie gemaakt van een nokkenrad zaaimachine met een schoffelbalk. Het zaad valt hierbij op de grond en de schoffel werkt het zaad iets in. PPO-proefbedrijf Kooijenburg liet twee machines zien: een nokkenradzaaimachine waarvan de zaaipijpen boven de maisrijen waren verwijderd en een schoffelbalk waarop een pneumatische strooier was gemonteerd. Het zaad werd via ketsplaatjes vlakbij de schoffel elementen gezaaid en meteen ingewerkt. Loonbedrijf Koonstra uit Vinkenbuurt liet een 6-rijige rolschoffel zien gecombineerd met een pneumatische zaaimachine die het zaad voor de rolschoffels strooit. De rolschoffels kunnen meer of minder aanaardend worden afgesteld waardoor het zaad ook in de maisrij terechtkomt. Loonbedrijf Zeijenveld liet tenslotte een 8-rijige Einböck schoffel met een pneumatische zaaimachine zien. Hier viel het zaad na de schoffel in de bewerkte grond en werd het door egtanden licht ingewerkt.
Resultaat in oktober
Agrifirm akkerbouw specialist Theo Koerts presenteerde de demonstratie en leidde de discussie. Aan het eind heeft hij alle aanwezigen beloofd dat iedereen na de maisoogst terug mag komen om het resultaat te beoordelen.
Om nu en in de toekomst voldoende maïs van hoge kwaliteit te kunnen blijven oogsten is er meer aandacht nodig voor goed bodembeheer. In de provincie Drenthe loopt daarom van 2012 tot er met 2014 het demonstratieproject ‘Grondig Boeren met Maïs’. De provincie Drenthe is de initiatiefnemer van het project en biedt steun via een subsidieregeling van de Europese Unie. De projectpartners Agrifirm en Wageningen UR werken samen met NordicMaizeBreeding, telers en loonwerkers in Drenthe.