In samenwerking met LLTB, het waterschap en de provincie Limburg heeft Wageningen University & Research gekeken of ruitzaaien een waterremmende maatregel kan zijn. Het onderzoek is samen met acht ondernemers en proefboerderij Wijnandsrade uitgevoerd.
Er is 52 hectare in ruitzaai gezaaid verdeeld over meerdere percelen in Zuid-Limburg. Op de proefboerderij zijn stroken aangelegd op een helling en is het afstromende water in bakken opgevangen.
Bij ruitzaaien 60 procent minder afspoeling
Als de bodem goed in orde is, komt na een regenbui het water zigzaggend naar beneden. Het infiltreert in de bodem. Anticiperend op de meetresultaten zou van een helling van 3 hectare, zomaar tienduizenden liters water in het dal terecht komen.
Wanneer water moet worden vastgehouden, zoals bijvoorbeeld op de Limburgse lössgronden, is ruitzaaien in plaats van zaaien in rijen een goede oplossing. Uit resultaten van een twee jaar durende test zijn goede resultaten geboekt met een maisperceel dat in ruitvorm is gezaaid op een erosiegevoelige helling. De hoeveelheid vastgehouden water is spectaculair. Doordat niet in kaarsrechte rijen werd geplant maar in ruitzaai waarbij de reguliere afstand van 75 cm werd gehalveerd en trapsgewijs werd gezaaid, werd voorkomen dat op hellende percelen stroomgeulen ontstonden. (Bron: Kverneland)