Natte start, droge oogst…??

Het groeiseizoen van 2012 begon met de erfenis van 2011, nat land met veelal diepe sporen. De mais werd omstreeks eind april gezaaid in een prima zaaibed, zelfs op de klei was sprake van een ideale uitgangssituatie. De groei en ontwikkeling was matig.

In tegenstelling tot de voorgaande drie jaren was dit voorjaar koud en nat, met als gevolg een trage en matige groei van de mais. De onkruidbestrijding startte in een periode waarin geregeld een regenbui viel. Iedere spuitbare minuut werd dan ook benut om op het juiste tijdstip de mais te behandelen.

Voor het onkruid waren de omstandigheden prima. Door de malsheid van het onkruid en de mais was het behoedzaam inzetten van zogenaamde ‘branders’ of ‘aanjagers’ een aandachtspunt. Deze waren veelal niet nodig en daar waar wel nodig, in mindere mate. Her en der onderweg kon je zien dat niet iedereen zich hier aan hield met als resultaat schade in de mais die pas na een langere (warme) periode weer wat bijtrok. Door de mooie vochtige grond werkten de bodemherbiciden zeer goed. De meeste mais is dan ook mooi schoon de zomer ingegaan.

Een ander nieuw punt dit jaar was het beproeven van een nieuw middel voor de voorkoming en bestrijding van de verschillende bladvlekkenziektes in de mais. De maïs wordt dan gespoten als deze net in de bloei is en ongeveer 180 tot 190 cm hoog is. Hiervoor is een machine nodig met een zeer hoge bodemvrijheid.. Wij hebben dit deze zomer met grote precisie uitgevoerd met onze nieuwe zelfrijdende veldspuit met een bodemvrijheid van ruim 160 cm. De resultaten zijn nog niet bekend maar lijken veelbelovend. Uit eerder onderzoek is gebleken dat enkele tientallen procenten meeropbrengst geen uitzondering is. Op dit moment wordt de eerste mais geoogst en de eerste percelen met bladvlekken worden al weer waargenomen. Voor u als maïsteler zeker de moeite waard om voor 2013 uw perceel te laten behandelen. Een goede oogst toegewenst!!

Wim Schokker

Wim Schokker heeft een gespecialiseerd loonbedrijf in het Friese Gorredijk. Zijn werkzaamheden bestaan voor het overgrote deel uit spuitwerkzaamheden. Schokkers opdrachtgevers zijn collega-loonwerkers, akkerbouwers en veehouders. Schokker spuit met een zelfrijdende spuit op jaarbasis enkele duizenden hectares waaronder mais.

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.